Zo kan het ook: zomervakantie op een seizoenplaats in de natuur - Genoeg (2024)

Een mooie, lange reis maken? Heerlijk om wat van de wereld te zien en je onder te dompelen in andere culturen. Toch ben ik me, net als veel anderen, steeds meer bewust van de schadelijke effecten van vliegen en verre reizen op het milieu. Gelukkig ontdek ik ook steeds meer hoe mooi en ontspannen een vakantie dicht bij huis kan zijn. Deze zomer doe ik het helemaal anders: we vieren vakantie op een seizoenplek in onze woonplaats. Krijg je de kriebels bij het idee? Dat had ik van tevoren ook, maar het liep uit op een ware verrassing.

Spontaan plan

Een leerplichtig kind in huis, dat is sinds kort onze realiteit. En van vakanties in het hoogseizoen word ik nog niet erg enthousiast. Dus waar veel mensen al in januari hun zomervakantie lijken te boeken, blijft het bij ons lang stil. De seizoenplaats is dan ook een last-minute plan. Ooit zag ik zo’n vakantie voorbijkomen op het account ‘Een beetje hippie’ van opvoedcoach Anouk. Dat is misschien wel leuk voor later, dacht ik toen nog…

Eerder dan gedacht boekten we dus zelf ook zo’n seizoenplaats. Achteraf begrijp ik dat we mazzel hebben gehad, want kennelijk boeken de meeste mensen hun seizoenplaats zelfs al een jaar vooruit. Serieus: een jáár? Door het natte voorjaar zijn er waarschijnlijk mensen geweest die toch liever de zon gingen opzoeken. En zo komen wij heel spontaan op één van de mooiste plekjes van de camping terecht. Het kan dus toch: kort van tevoren je zomervakantie regelen. En eerlijk gezegd denk ik dat wij een stuk goedkoper uit zijn dan de meeste mensen die in de zomer naar het buitenland vertrekken.

Caravan delen

De caravan delen we met familie. Handig: wij gebruiken hem in de schoolvakanties en zij daarbuiten. Dat scheelt een hoop geld en het is toch ook zonde dat zo’n huisje op wielen anders voor de helft van het jaar niet wordt gebruikt. Extra handig was het dat de familie ons kon helpen bij het optuigen van ons zomerverblijf. Want dat is nog best een klus! Gelukkig mag hij dan wel minimaal zeven weken blijven staan.

Tip: Op zoek naar een huisje op wielen? Caravans zijn vaak een stuk goedkoper dan campers. Er kan ook minder aan stukgaan, omdat het geen voertuig is met alle bijkomende techniek. En misschien kun je een caravan delen met vrienden of bekenden? Dit kan handig zijn en bovendien deel je dan alle kosten. Natuurlijk moet je wel een auto met trekhaak hebben of lenen om dat huisje op wielen te verplaatsen. Je kunt natuurlijk ook met een tent op een seizoenplaats staan. Met een grote, comfortabele (ingerichte) tent kan dat voelen als een luxe vakantie.

Dichtbij en in de natuur

De eerste keer dat ik ‘op vakantie’ ga in ons mini-huisje, ben ik verbaasd over het directe ontspannen gevoel. Ik fiets er in vijftien minuten naartoe, via het bos, en hoef niks meer te doen na aankomst. Hoogstens wat boodschappen in de koelkast leggen en de ramen openen voor frisse lucht. Dan ga ik op expeditie in de omgeving. Vanaf de camping zijn meerdere uitgangen die direct het bos in leiden. Ik wandel door het bos en langs de heide en ontdek meerdere mountainbikepaden in de omgeving. Ik ben direct overtuigd van deze vakantie dicht bij huis. Vanaf dan spring ik ieder vrij moment op de fiets, onderweg naar ons onderkomen in de natuur. Soms om te wandelen op blote voeten, mountainbiken en lezen. En soms om helemaal niks te doen. Echt vakantievieren dus.

Lekker sfeertje

Je vraagt je misschien af hoe de sfeer verder is, op zo’n camping met seizoen-gasten? Toegegeven: er zitten wat opvallende types tussen. Mensen die er duidelijk al járen komen en waarvan de caravan met alle toebehoren inmiddels de omvang heeft van een halve villa. Maar, zo laat ik me vertellen door de buren uit Amsterdam, er vindt ook verjonging plaats. Alleen al bij ons op het veldje zijn er meerdere gezinnen met jonge kinderen. Misschien doe ik wel onbewust mee aan een nieuwe trend? Wie zal het zeggen. Waarschijnlijk vinden de andere gasten ons juist opvallend, met ons kleine voortentje (zónder luifel ervoor, stijlbreuk op het veldje!) en onze gekke gewoonten (lopen ze nou op blote voeten?).

In ieder geval kom je op de camping prima weg met af en toe een vriendelijke ‘Goedemorgen’ en ‘Lekker weertje hè’. En verder kies je natuurlijk zelf met wie je wel of niet optrekt. In de tweede week word ik uitgenodigd op de borrel bij één van de andere gezinnen, en daar ga ik graag op in. Zij geven me allerlei handige tips voor het campingleven en – ook heel fijn – onze kinderen spelen leuk met elkaar. Dat is nog eens een multifunctionele campingborrel, als je het mij vraagt.

Voordelen

Need I say more? Voor wie twijfelt of zo’n seizoenplaats in de buurt iets voor je is, hier nog even de voordelen op een rijtje:

  • Extra lange vakantie: je kunt vaak voor minimaal zeven weken op een hoogseizoensplek staan, maar je kunt natuurlijk ook voor langere perioden kiezen. Zo heb je extra lang dat ontspannen vakantiegevoel.
  • Voordelig: het is vaak een stuk voordeliger om een seizoenplek te boeken, dan een duur vakantiehuisje voor een paar weken. Ook scheelt het veel reiskosten als je gaat voor een seizoenplek in de buurt.
  • Ideaal met kinderen: voor kinderen is zo’n camping natuurlijk ideaal. Het staat er vol met gezinnen waardoor er altijd wel andere kinderen te vinden zijn. Ook zijn er faciliteiten zoals speeltuinen, een knutselclub, een restaurant en georganiseerde activiteiten.
  • Midden in de natuur: ik weet natuurlijk niet hoe jij woont, maar mijn huis bevindt zich in een woonwijk en voor een echt bosbad moet ik toch minimaal een kwartier op de fiets springen. Hoe anders is dat op de meeste campings: met een paar passen sta je middenin de natuur. Ideaal voor een wandeling, rondje mountainbiken of een picknick. Pas wel op voor de wolf. Je wilde echte natuur, toch?
  • Op afstand werken: waarschijnlijk is het onhaalbaar om in de zomer zeven weken vrij te zijn, voor mij in ieder geval wel. Maar een seizoenplaats is ook een ideale (thuis)werkplek! Werk bijvoorbeeld lekker buiten onder de voortent of parasol. Vaak bieden campings goede wifi aan – soms tegen betaling – of anders kun je zelf een hotspot maken.
  • Je bent er zo: kies je zoals ik voor een seizoenplaats dicht bij huis, dan kun je er makkelijk op de fiets naartoe. Zo is de drempel om te gaan extra laag en kun je op ieder vrij moment genieten van deze plek.
  • Direct ontspanning: en misschien wel het fijnste is de ontspanning die er direct is zodra je (weer) aankomt. Het wordt een tijdelijk vakantiehuisje waar je even helemaal niets hoeft.

Lees ook deze berichten

  • Recept: frisse salade met kiemgroenten
  • Zo kan het ook: zomervakantie op een seizoenplaats in de natuur
  • Dit kun je doen om de vlinders een handje te helpen
  • 6 redenen om de auto vaker te laten staan
  • Recept: snelle en gezonde lunch met restjes groenten
Zo kan het ook: zomervakantie op een seizoenplaats in de natuur - Genoeg (2024)
Top Articles
72% of Americans say the U.S. used to be a good example of democracy, but isn’t anymore
+++ 21:00 Lawrow gibt USA Schuld an Gewalteskalation +++
It's Official: Sabrina Carpenter's Bangs Are Taking Over TikTok
Grange Display Calculator
THE 10 BEST Women's Retreats in Germany for September 2024
50 Meowbahh Fun Facts: Net Worth, Age, Birthday, Face Reveal, YouTube Earnings, Girlfriend, Doxxed, Discord, Fanart, TikTok, Instagram, Etc
How Far Is Chattanooga From Here
12 Best Craigslist Apps for Android and iOS (2024)
Sarpian Cat
Flights To Frankfort Kentucky
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Craiglist Tulsa Ok
Bend Pets Craigslist
2 Corinthians 6 Nlt
Mission Impossible 7 Showtimes Near Marcus Parkwood Cinema
Buy Swap Sell Dirt Late Model
Everything you need to know about Costco Travel (and why I love it) - The Points Guy
Silive Obituary
How to Make Ghee - How We Flourish
Pensacola Tattoo Studio 2 Reviews
Craigslist Fort Smith Ar Personals
Is Henry Dicarlo Leaving Ktla
Pixel Combat Unblocked
The Clapping Song Lyrics by Belle Stars
950 Sqft 2 BHK Villa for sale in Devi Redhills Sirinium | Red Hills, Chennai | Property ID - 15334774
Everything You Need to Know About Ñ in Spanish | FluentU Spanish Blog
Gr86 Forums
NIST Special Publication (SP) 800-37 Rev. 2 (Withdrawn), Risk Management Framework for Information Systems and Organizations: A System Life Cycle Approach for Security and Privacy
Play 1v1 LOL 66 EZ → UNBLOCKED on 66games.io
About | Swan Medical Group
JD Power's top airlines in 2024, ranked - The Points Guy
What Time Does Walmart Auto Center Open
Save on Games, Flamingo, Toys Games & Novelties
Cvb Location Code Lookup
#1 | Rottweiler Puppies For Sale In New York | Uptown
Imperialism Flocabulary Quiz Answers
Buhsd Studentvue
Toonily The Carry
That1Iggirl Mega
Myanswers Com Abc Resources
How to play Yahoo Fantasy Football | Yahoo Help - SLN24152
Gravel Racing
Bunkr Public Albums
Walmart 24 Hrs Pharmacy
705 Us 74 Bus Rockingham Nc
Dontrell Nelson - 2016 - Football - University of Memphis Athletics
Craigslist Houses For Rent Little River Sc
Phmc.myloancare.com
Steam Input Per Game Setting
Washington Craigslist Housing
Www Ventusky
Superecchll
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6320

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.